Ung mor

Ung mor?

Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende i år 2017 er 29,2 år. Jeg er ifølge statistikkerne derfor en ung mor, det har jeg fået at høre for flere gange i løbet af min graviditet. Både af sundhedspersonale og min omgangskreds.

Du opgiver din ungdom.. Du er jo så godt igang med dit studie.. Hvorfor nu?..

Dette er blot få af de sætninger, jeg lagde øre til da jeg endelig fortalte jeg var blevet gravid. Det var ikke en planlagt graviditet, men trods det er hun uden tvivl et ønskebarn, som jeg glæder mig så meget til at møde.

Jeg hørte meget for at abort altid var en løsning og det jo ikke var nogen sag, men det er et helt andet emne, som vi kan tage en anden dag.

Graviditeten for mig har ikke været en dans på roser og jeg har været sygemeldt fra 5. måned. Men det er det hele værd og det hænger heldigvis ikke sammen med at jeg er ung.

Netværk.

Jeg har været så heldig at Guðný var 6 måneder henne med Mathilde, da jeg testede positivt. Så jeg har kunnet trække en del på hende i de forskellige situationer, både under graviditeten, men også nu hvor hun er blevet mor. Vi ser hinanden nærmest hver dag, så meget af det hun har erfaret som mor er noget jeg kan trække på når det bliver min tur. Det giver mig en ro i maven.

Ikke nok med at Guðný og jeg ventede første barn, så fortæller vores lillesøster nogle få dage senere at hun også venter første barn. Det betyder altså tre børnebørn til vores forældre inden for et år. Tre piger, det er hvad vi kan lave i vores familie.
Vi har alle sammen en masse støtte omkring os og selvfølgelig hinanden, hvilket også er med til gøre situationen overskuelig.

God mor?

Tilbage til det med at blive ung mor.. Bliver jeg en dårligere mor fordi jeg er en del yngre en gennemsnittet? Eller dem der er over gennemsnittet for den sags skyld? Kan man sætte folk i bås på den måde?

For mig handler det rigtig meget om at man mentalt er klar til den forandring man byder ind i sit liv. Hvis jeg havde været et sted i mit liv hvor jeg ikke følte mig klar til det ansvar, så havde jeg også taget en anden beslutning.
Så er der så mange der trækker kortet livserfaring og nej jeg har ikke så meget livserfaring som en 35-årig, men jeg lærer heldigvis hen ad vejen.

Jeg har altid været moden af min alder, jeg flyttede hjemmefra som 16-årig og er derfor også vant til at tage vare på mig selv. Jeg elsker børn og har arbejdet med dem siden jeg var 12 år, i forskellige sammenhænge. Jeg har derfor en del erfaring at trække på, lige på det område.

Men jeg er også af den overbevisning at selvom man ingen erfaring har med børn og bliver mor i en ung alder at så skal man nok klare den, hvis man er villig til at lægge arbejdet i det. For mig gør alder ingen verdens forskel.

Alder er bare et tal.

Jeg mener bestemt at man kan nyde livet lige så meget som ung med børn og ung uden. Det handler vel i bund og grund om at prioritere og planlægge de ting man gerne vil nå.
Jeg ser frem til netop at være ung med mit barn, at have overskud til at lege “vilde” lege, løbe rundt og nyde mit barn.

Trods de fordomme jeg møder, så oplever jeg heldigvis meget mere støtte og mennesker der er oprigtig glade på mine vegne, hvilket selvfølgelig er værdsat og dejligt.

Det er bestemt ikke for at dømme de mennesker der vælger at få børn i en sen alder, men mere for at understrege at alder bare er et tal. Hvis man har overskud og er et sted i sit liv hvor man kan rumme et barn, er det netop det man skal gøre. Så gør det ingen forskel om du er 20 år eller 40 år.

31 uger henne på billedet – kun 4 uger til termin i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *